Skip to content

Espoolaisen yläkoulun päihdevalistus

Twiittasin eilen yläkoululaisen lapseni koulun päihdevalistuksesta, joka järjestettiin kaikille 7. – 8. luokkalaisille pakollisena kouluaikaan. Järjestävänä tahona oli yhdistys, joka nettisivuillaan on avoimen uskonnollinen ja heidän toimintansa luonteeseen kuuluu kristillisyys osana muun muassa heidän tekemäänsä päihdetyötä.

Lähetin ennen tilaisuutta jo koulun apulaisrehtorille kysymyksen, miksi tällainen taho on valittu toteuttajaksi. Vastauksen sain vasta tilaisuuden jälkeen. Koulu perusteli vanhempainyhdistyksen organisoiman tilaisuuden järjestäjävalintaa esimerkiksi kaupungin tekemällä yhteistyöllä tahon kanssa. Kaupunki ehkä rahoittaa esim.avustuksilla toimintaa (tästä en ole varma), mutta toimintaan ohjattavat tai osallistuvat voivat valita osallistumisensa itse. Yläkoululaisten tapauksessa näin ei ollut.

Päihdevalistus on herkkä aihealue, etenkin kun kyse on alaikäisistä, ja vielä 13. – 15 – vuotiaista. Ammatillisuus on aina oltava hyvin selvää, ja vastuullisuus edellä mentävä. Nyt tilaisuudessa joku – nuorillehan se voi olla ihan sama, onko kyseessä kokemusasiantuntija vai muu asiantuntija  kertoi, että hänellä todettiin C-hepatiitti. Sairastumisen jälkeen hän tuli uskoon ja kun hän seuraavan kerran meni lääkäriin, sairaus oli poissa. Tämä siis suoraan lapseni kertomana. C-hepatiitti on erittäin vakava maksasairaus, mutta siitä parantuu alkuvaiheessa osa spontaanisti. Uskoon tulemisen kanssa sillä ei ole mitään tekemistä. Nuorille ei saa antaa a) kuvaa, että sairaus ei ole ongelma ja b) uskoon tuleminen parantaisi sen.

Ammatillisuutta tuossa ei siis ollut ollenkaan ja lisäksi vedettiin uskonto/usko siihen mukaan. Kokemusasiantuntijoiden käyttäminen osana palvelujärjestelmää on todella hyvä asia ja kannatan sitä lämpimästi. Olen itsekin ollut mukana koulutuksessa ja edistämässä kokemusasiantuntijoiden roolien parantamista mielenterveys- ja päihdetyössä. On kuitenkin todettu, että koulutus on hyvin tarpeellinen vaihe kokemuksesta asiantuntijuuteen. Ammatillisuuden ja vastuullisuuden ymmärrys laajenee sitä kautta. En tiedä, oliko tilaisuudessa mukana olleilla kokemusasiantuntijoilla koulutusta, mutta toivon, että jatkossa on. Ja toivon myös, että jatkossa koulu tarkastaa paremmin pakollisten tuntien vierailijoiden taustat – tai lähettää muistutuksen tunnustuksellisuuden pois jättämisestä koulun tilaisuudessa.

Published inYleinen