Kevään viimeiset kokoukset

Maanantain valtuusto oli kauden viimeinen. Espoo ei yhtynyt ilmastohätätilaa, ”koska julistuksista ei ole mitään hyötyä”. En oikein saanut kiinni vastustavien kommenttien pointtia, miksi ei, kun kerran Espoo haluaa olla edelläkävijä ja tekee jo paljon ja kunnianhimoisesti ilmastonmuutoksen vastaisia toimia. Itselleni julistuksessa on kyse viestinnällisestä arvojohtamisesta ja globaaliin tilanteeseen reagoimisesta.
Valtuustossa esitin, ettei luottamushenkilöiden palkkioita nostettaisi. Toimialat on sidottu säästöohjelmaan ja on aika kestämätöntä nostaa ylimmän johdon palkkioita. Nimenomaan palkkioita. Tuntipalkkio luottamustoimissa ei ole kovin kummoinen, mutta tämä on luottamustoimintaa. Jos joutuu olemaan pois töistä, se korvataan (tosin yrittäjän kohdalla tämä on aika pientä) eli palkkioilla ei pääsääntöisesti korvata päätyöstä saatavaa palkkaa. Enemmistö päätti toisin. Tällä kaudella valtuuston kokouspalkkio on 320€/kokous, uudella kaudella 355€. Korotusprosentti oli 7,58, mutta euroina se oli jo ihan näkyvä. Palkkioista menee puoluevero (yleensä 20 -30%) ja verot yleensä sivutuloverokortin mukaan. Se, että käteen ei jää noiden muiden syiden vuoksi ns.riittävästi, ei poista sitä, että kaupungin tililtä lähtee se koko summa.
Kaupunginhallituksen asioissa elinvoimajohtajan valintaa, muutama kaava-asia ja valitus, sekä jo tila- ja asuntojaostossa käyty Metsolan päiväkodin hankesuunnitelman tarkistus.

Kooste kevätkauden viimeisistä kokouksista vielä tännekin sivuille.
Kaupunginhallituksen kokouksessa saatiin myös kooste terveysasemien tilanteesta. Olin kysynyt kiireettömään hoitoon pääsystä (5-6 viikkoa tällä hetkellä ja välillä on kehoitettu soittamaan uudelleen, eikä ole annettu aikaa ollenkaan). Vuonna 2020 oli terveysasemilla 343000 lääkärikäyntiä vähemmän kuin vuonna 2019. Osa tuosta voi selittyä sillä, että eristyksen vuoksi on ollut vähemmän perusflunssaa, eikä etätyössä ole tarvinnut hakeutua lääkäriin hakemaan sairauslomatodistusta.
Lääkäreiden osalta on jatkuvasti 3 – 10 vakanssinvaje, mutta pulaa on myös hoitajista. Yhä useampi lääkäri haluaa tehdä osa-aikaisesti töitä (terveysasemilla). Koronan vuoksi henkilöstöresursseja on siirretty pois perustyöstä ja tilanne jatkuu edelleen, mutta nyt sitä yritetään purkaa. Hoitovelan todellista suuruutta ei tiedetä.
Espoonlahden terveysaseman vesivahingon vuoksi alueen toimintoja on päädytty organisoimaan hieman uudelleen. Espoonlahden uuteen tilaan tulee (sote)hyvinvointikeskus, jossa on laajemmin palveluita. Kivenlahden terveysasemalle keskittyy suunterveydenhuollon palveluita ja neuvolatoimintaa (lautakunta hyväksynyt suunnitelmat).
Tämän jälkeen alkaa loma luottamustoimista. Viime kesänä heinäkuussa tuli äkillisiä politiikkahommia, nyt toivoisin lomarauhaa🤞 Kausi on ollut raskas, vaikkakin hyvin opettavainen ja antoisa. Kaupunginhallituksen tehtävät jatkuvat elokuun ajan vielä, uuden valtuuston ensimmäinen kokous on 30.8. ja siinä loppuvat nämä nykyiset tehtävät. Kuvassa kaupunginhallituksen aamukokouksen aikana pihalla aamupalailleet naapurit.