tiina.ahlfors@hotmail.fi

Ehdolla numerolla 456/Länsi-Uusimaa

Sotevaalit ovat täällä! Vuosikymmenien yrityksen jälkeen nyt olemme oleellisen äärellä. Aluevaalit/sotevaalit – sivulla avaan vaaleja enemmän, käväise siis siellä.

Miksi minua kannattaa äänestää näissä vaaleissa?

Olen politiikassa ollut yleispoliitikko, mutta nämä ovat minun vaalini, koska sotepalveluiden päätöksenteossa ammatillinen taustani ja työkokemukseni yhdistyy yli kolmentoista vuoden poliittiseen kokemukseen.

  1. Laaja ymmärrys alasta

Tulen vahvasti työntekijävaltaiselta alalta ja olen pitkään toiminut eri tehtävissä ja rooleissa palkkatyössä julkisella ja kolmannella sektorilla. Tunnen työntekijän todellisuutta ja tunnen myös ihmisten todellisuutta ruohonjuurityön kautta. Siihen olen kytköksissä kyllä nytkin toimiessani terveyspalveluiden yksinyrittäjänä. Koulutustaustani (ja työkokemukseni) on yhdistelmä sosiaali- ja terveysalaa: olen sosionomi, mutta ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon suuntautumisvaihtoehtona oli terveyden edistäminen ja tarkemmin ennaltaehkäisevän hyvinvoinnin johtaminen ja kehittäminen. Psykoterapeutin koulutus taas kuuluu puhtaasti terveydenhuollon alle.

2. Kokemus politiikasta ja kyky nähdä laajemmin

Sote- palveluissa allekirjoitan puolueeni näkemyksen siitä, että julkisen palvelutuotannon on oltava isäntä ja tarjottava vahvan osuuden palveluista, koska sillä tavalla turvataan yhdenvertaisuus palveluiden saatavuuden osalta. Palveluja ostetaan meiltä yrittäjiltä nytkin ja näin tulee olemaan tulevaisuudessakin, vaikka sote- uudistuksessa on nyt tilkitty kokonaisulkoistus. Niistä hyötyvät eniten ylikansallisten yhtiöiden pääomasijoittajat, joille veroeuromme valuvat ilman, että suuryritykset maksaisivat edes yhteisöveroa Suomeen.

Puolueeni kantaa vastaan olen kapinoinut nyt Kelan kuntoutuspalveluiden siirrossa alueille monikanavarahoituksen purkamisen yhteydessä. Tähän palataan vuonna 2025, mutta nyt on aika laittaa ensin kuntoon alueiden perustason ja erikoissairaanhoidon mielenterveyshoito ja terapeuttiset palvelut. Ne ovat aika heikoilla kantimilla, mikä tarkoittaa ylivuotoa Kelan kuntoutuspsykoterapiaan. Matalan kynnyksen  lähipalvelut ovat nyt ne, joihin on panostettava. Kampanjoin kuntoutuspalveluiden aseman säilymisen puolesta nyt syksyllä ja onneksi tähän saatiin aikalisä. Osaan olla eri mieltä tarvittaessa ja tuoda sen myös julki, silti olen mielelläni ennen kaikkea asiapoliitikko.

Politiikassa olen saanut jo liikkua monella tasolla ja omaan siis sekä kokemusta, että näkemystä. Kun siihen yhdistää alan osaamisen, niin olen mielestäni ihan paikallani aluehallinnossa:) Ja silti pysyn jalat tukevasti maassa.

3. Arvot ja vastuuntunto pohjalla

Pidän myös kunnia-asiana, että olisin koko alueen edustaja. Espoo on suhteettoman suuri kaupunki verrattuna muihin Länsi-Uudenmaan kuntiin, joten tasapainoilua tulee olemaan palveluiden järjestämisessä etenkin siirtymäajan jälkeistä tilannetta suunniteltaessa. Tähän on aidosti paneuduttava kunnolla.

Politiikka on kompromissien taidetta, ja usein joutuu punnitsemaan, mitä taisteluja käydään. Arvot ovat ne, jotka siellä pohjalla ohjaavat. Vasemmistoliiton arvot (mm.oikeudenmukaisuus, heikoimmassa asemassa olevien puolustaminen, jakamaton ihmisarvo, kestävyys) on helppo allekirjoittaa. En havittele valtaa itselleni, minua ajaa uuden oppiminen ja jonkinlainen maailmantuska: halu vaikuttaa siihen, millaisessa maailmassa elämme. Toki tämä on myös kiinnostava prosessi, josta itsekin voin oppia, mutta minulla on aito huoli suunnasta, johon oikeiston suunnalta Länsi-Uudenmaan sote-palveluja ollaan viemässä. Uskon silti, että vasemmistoliiton edustajana minä olisin ihan hyvä laittamaan kampoihin ja pitämään arjen ääntä esillä.