Olen kampanjan aikana halunnut koronasta huolimatta käydä fyysisesti vähintään läpikulkien Länsi-Uudenmaan kaupungeissa. Koronan takia näiden olisi pitänyt olla puhtaasti etävaalit, mutta sillä tavoin ei minusta saa riittävästi kuvaa siitä, miltä ihmisten arki alueella näyttää. Nämähän ovat aluevaalit!
Muutamia (yksinkertaistettuja) nostoja asioista, joita olen kuullut tai huomioinut:
Karkkilassa on toimiva ja vastikään rempattu terveysasema, jonka toivotaan pysyvän kaupungissa jatkossakin. Sen toimintaan ollaan tyytyväisiä. Samoin kotihoito ilmeisesti toimii siellä ihan ok, mutta nuoren mielenterveyspalvelut ovat aika heikolla tasolla (Nummelassa palveluita, Karkkilassa oikeastaan vain aivan liian kevyesti resurssoitu oppilashuolto).
Vihdissä ongelmana ovat tilat ja haluttomuus investoida ja luoda uusia palveluita. Ilmeisesti on odoteltu sote-uudistusta… Nuorten mielenterveys- ja päihdepalvelut riittämättömät. Samoin terveyskeskuksen osastot nykymitassa liian isoja, ei esim. pääse vierailemaan koronan takia, vaikka potilas olisi muistisairas, eikä siten ymmärtäisi, missä on ja ikävöisi läheisiä.
Raaseporissa kipuillaan sairaalan alasajon kanssa ja pelätään loppujenkin palveluiden lähtöä kauemmas. Raaseporissa on vielä aika tuore kuntaliitos, joka näkyy rakenteissa ilmeisesti edelleen.
Inkoossa palvelut ovat lähellä keskustassa, ihmiset selkeästi viihtyvät. Uusi paloasema tulossa. Inkoossa on uskallettu ottaa palveluita takaisin omaksi toiminnaksi, jos yksityinen on ollut liian kallis (sivistystoimen puolen palvelu).
Siuntiossa kannetaan huolta oman terveysaseman säilymisestä ja ikääntyneiden palveluiden laadusta ja saatavuudesta. Siuntion kylpylä olisi hyvä lisä julkiseen palveluun (kuntoutus ja/tai sote – keskus).
Lohjalla palvelut ovat keskittyneet keskustaan, mutta siellä ollaan toiveikkaita palveluiden säilymisestä ja toivotaan Lohjan sairaalan aseman vahvistumistakin; Lohjalla sijaitsee nyt paljon koko (muun kuin Espoon) Länsi-Uudenmaan palveluita.
Hanko on hieman eristyksissä muista kaupungeista, joten siellä on nyt peruspalvelut lähellä asukkaita. Huoli palveluiden heikentymisestä liittyy siihen, että asukaspohja on liian pieni ja väki ikääntyy eli tarvitsee palveluja lähellä. Hangosta onkin esimerkiksi Lohjalle on vaikea päästä ilman omaa autoa.
Kirkkonummella on uusi hyvinvointikeskus, jonka toivotaan säilyvän.
Kauniainen on keskellä kaikkea, palveluiden ”karkaaminen” kauemmas on pelkona ja etenkin jos suunta on muualle kuin, missä ihmiset käyvät töissä tai koulussa.
Espoossa matkat palveluihin ja palveluiden siirtyminen alueelle Espoon sijaan, asiakasmaksut ja henkilökunnan riittävyys nousivat esille.
Ruotsinkielisten palveluiden asema ja laatu nousivat etenkin Espoon ulkopuolella esille vahvemmin. Samoin henkilökunnan saatavuus ja osaaminen huolestuttavat. Tukipalveluiden eli esim. siivouksen, vahtimestareiden ja ruokapalveluiden järjestäminen on toteutettu eri tavoin eri kaupungeissa ja se on aika akuutti asia, joka tulee ottaa työn alle. Jos soten ruokahuolto siirtyy kaupungin toiminnoista alueelle (osassa kaupungeista on yhtiö tai InHouse -yhtiö, osassa suoraan omaa toimintaa), on epäselvää, miten kouluille ja päiväkodeille pystytään silloin tuottamaan ruuat.
Minusta nuo huolet ovat aika samanlaisia joka paikassa, mutta painotuksia pitää pystyä katsomaan alueellisestikin tarve huomioiden. Otokseni tältä osin on varmasti hirvittävän ohut ja tätä perehtymistä pitää jatkaa! Se on kuitenkin kiinnostavaa. Hommaa riittää seuraaviksi vuosiksi, jos tulen valituksi, mutta tämä on omaa alaa ja sillä tavoin tuttua, joten voin keskittyä alueen ihmisten tarpeisiin substanssin opettelun sijaan.
Otsikon kysymykseen: Pitääkö Espoota pelätä? Jos äänestätte kaikki vasemmistoliittoa, ei. Mutta kunhan vasen laita valtuustossa on riittävän vahva ja meidän ryhmämme toimiva ja osaava (on, ketkä tahansa tulevat valituiksi), saamme kyllä laitettua kampoihin ja vaikutettua. Vaalipaneelissa 20.1.22 toimittaja kysyi panelisteilta ”Paranevatko palvelut alueella sote – uudistuksen myötä?” Li Andersson kiteytti: ”Riippuu vaalituloksesta!”
Laittakaa viestiä ja korjatkaa tai lisätkää, jos olen ihan hakoteillä: tiina.ahlfors@hotmail.fi
Kuva alussa: https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/politiikka/artikkeli-1.504939