Viihtyisä kasvava kaupunki – vaaliteema

Espoo kasvaa tasaista 3000 – 5000 henkilön vuosivauhtia. Metron rahoituksen valtion osuus on sidottu rakentamismäärään. Metro ja tuleva Raide-Jokeri ja myöhemmin kaupunkiratakin vaativat toimiakseen tihentyvää asutusta. Asemien lähelle kannattaa rakentaa kerrostaloalueita, mutta pientaloja ja matalampaa rakentamistakin mahtuu ja on hyvä olla.

Olin 2008 – 2012 kaupunkisuunnittelulautakunnan varajäsen ja viime kaudella rakennuslautakunnassa valvojana, mutta muutoin kaavoitus tai kaupunkisuunnittelu eivät ole olleet ns. minun juttuni. Kaupunginhallituksessa kaavoja kuitenkin käsitellään ja ne ovat tulleet tutummiksi. Ongelma on se, että kaavat ja samalla kaupungin ilmeen kehittyminen tulevat pieninä paloina, eikä kokonaisuus tule selväksi. Olen vasta tällä kaudella herännyt siihen, että meillä ei ole huolehdittu kaupunkikuvasta kunnolla, vaan aika paljon rakennusliikkeet saavat määritellä, mitä rakentavat. Toki kaavamääräykset antavat raamit, mutta poikkeuslupia annetaan aika tavalla, mikä tiivistää rakentamista entisestään. Kaupunkiluonto jää jalkoihin. Väitän, että kerrostaloalueista saa viihtyisiä, mutta siihen pitää nyt panostaa enemmän. Espoolaiset arvostavat lähiluontoa hyvin paljon. Itse kaipaisin enemmän myös luontotilaisten metsiköiden yms. säilyttämistä. Lähiluonnon ei tarvitse olla aina rakennettuja puistoja.

Viihtyisään kaupunkiin liittyy minusta myös kaupunkikulttuuri. Tälle pitää olla tilaa alueilla ja rakennetussakin ympäristössä. Itse yksinyrittäjänä olen todennut, ettei meillä ole pienyrittäjille riittävästi tiloja. Kivijalkakauppoja, kahviloita, pieniä ravintoloita tai kulttuurikeitaita ei ole, koska tilat ovat kalliita ja epätarkoituksenmukaisia. Tai sitten sopivat tilat ovat keskittyneet samoille alueille… Viihtyisässä kaupungissa huomioidaan myös pienyrittäjien mahdollisuudet ja siten asukkaiden palvelut asuinalueillaan.